Pijama ile namaz kılmak günah mı?
Evde namaz kılan erkekler, pijamalarıyla mahrem yerlerini örterek namaz kılabilir. Ancak, camiye namaza giden erkekler pijama giymemelidir. Dar pantolonla namaz kılmak da namaza engeldir. Erkekler için namaz kıyafetleri tüm bu kurallara uymalıdır.
Yatak odasında namaz kılmak olur mu?
Demek istediğimiz şudur; temiz bir evin yatak odası ile diğer odaları arasında namaz kılmanın caiz olup olmaması bakımından bir fark yoktur.
Hayvan desenli pijama ile namaz kılınır mı?
Üzerinde canlıların resimleri bulunan elbiselerle namaz kılmak mekruhtur. Mümkünse bu elbiseleri çıkardıktan sonra namaz kılınmalıdır.
Namaza engel olan pislikler nelerdir?
Namazın şartlarından biri de necasetten temizlenmektir. El ayası hariç olmak üzere, elbisede, vücutta ve namaz kılmak istenilen yerde kan veya idrar gibi necaset varsa, namaz kılmaktan men edilir. Daha az miktarda necaset ruhsat kapsamındadır ve namaza engel teşkil etmez.
Hangi kıyafetle namaz kılınmaz?
Bu nedenle vücut hatlarını ve tenlerini belli etmeyecek şekilde bir elbise ile namaz kılmaları gerekir. Bu nedenle kadınların dar ve opak pantolon ile namaz kılmalarında bir sakınca yoktur. Ancak vücut hatlarını belli edecek şekilde dar pantolon ile namaz kılmak mekruhtur.
Kadının pijama giymesi caiz mi?
Hadisin anlamı şudur: Erkeklerin, kılık değiştirmede, giyimde ve kadınlara özgü süslenmede kadınlara benzemeleri caiz değildir.
Hangi odada namaz kılınmaz?
Namaz kılmanın mekruh olduğu yerler: 1) Hamamda, 3) Yoldan geçenlerin önünde, yolda, cadde ve sokakta; sıkıntı veriyorsa haramdır. 6) Ateş ve kandil önünde. 7) Mutfakta.
Cünüp iken namaz kılmak günah mıdır?
Bundan dolayı, bir kimse abdestsiz veya yıkanmadan bilerek veya unutarak (eğer cünüp ise) namaz kılarsa, namazı batıldır ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer abdestsiz veya yıkanmadan bilerek namaz kılarsa (eğer cünüp ise), büyük günah işlemiş olur.
Ara ara namaz kılmak günah mı?
Aynı gün akşam namazı geciktirilerek Müzdelife’de yatsı vaktinde cemaatle kılınır (cem-i te’hir). Ayrıca cemaatle namaz kılmak caiz değildir (Kâsânî, Bedâî’, 1/127).
Fotoğraf olan odada neden namaz kılınmaz?
Ancak bu resimleri, namaz kılanın görüş alanına giren bir yere koymak mekruh sayılmıştır (Fatavay-ı Hindiyye, I, 107). Çünkü bu durumda namaz kılanın dikkati dağılır ve saygısı kaybolur.
İdrarlı iç çamaşırıyla namaz kılınır mı?
İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.
Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.
Çok tuvalet varken namaz kılınır mı?
Bu halde namaz kılmak mekruhtur. Çünkü tuvalete gitme ihtiyacı, huşuyu engelleyen ve namazda dikkati dağıtan bir etki yapar. Hz. Peygamber (s.a.s.), idrarını yapmakta zorluk çeken veya yemek hazırken namaz kılan kimsenin namazının faziletinin tamamlanmayacağını bildirmiştir (Müslim, Mesâcid, 67 [560]).
Regl iken namaz kılınırsa ne olur?
Kadınlar adet döneminde namaz kılmaz, oruç tutmazlar. Fıkıhçılar, adetli bir kadının namaz kılmasının ve oruç tutmasının caiz olmadığı ve caiz olmadığı konusunda ittifak etmişlerdir, yani adet dönemi bu iki ibadeti yapmaktan alıkoymak için bir bahane olarak kabul edilir.
Dar kıyafetle namaz kılınır mı?
“Erkek ve kadınların dar elbise giymeleri mekruhtur. Bu konuda meşru olan, elbisenin orta kalitede, ne çok dar, ne de çok bol olmasıdır. Bununla kılınan namaza gelince.” Elbise, avret yerlerini örterse namaz sahihtir.
Kısa kollu gömlekle namaz kılınır mı?
Öte yandan erkeklerin kısa kollu gömlekle namaz kılmalarında da bir sakınca yoktur. Çünkü bu durum, kolları sıvamak gibi artık garipsenecek bir durum değildir.
Kadinlar çorapsız namaz kılabilir mi?
Hanefi mezhebinde hâkim olan görüşe göre kadınların ayakları avret yeri olmadığından topukların üstü açık olmamak şartıyla çorapsız namaz kılabilir (Merğinânî, el-Hidaye, 1/45; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/46).